Tendinte noi in marketing

content-is-king-1132263_640
Un sondaj realizat de Smart Insights la sfarsitul anului trecut intreba peste 1500 de marketeri si proprietari de afaceri despre tipurile de marketing care vor avea cel mai mare impact comercial in 2016.

Topul rezultatelor s-ar putea sa va surprinda:

 

5. Marketing prin social media (8%)
Cu tot mai multi utilizatori de social media, campaniile care se bazeaza pe acest tip de utilizatori continua sa aiba randament inalt. De multe ori acest fel de marketing se face subtil, fiindu-ne aruncate in fata paginile anumitor produse sau informatii de la anumite brand-uri fata de care ne-am exprimat interesul (sau se presupune ca l-am avea). Motivul pnetru care nu ocupa un loc mai mare in clasament este poate pentru ca de multe ori acest gen de marketing este integrat in tipurile mentionate ulterior, fiind mai eficient ca si component a unei strategii mai largi.

 

4. Marketing mobil (12%)
Intrucat piata mobila creste intr-un ritm accelerat, este natural ca a devenit tot mai semnificativa ponderea marketing-ului pe aparate mobile. Un avantaj deosebit al reclamelor pe aparatele mobile este ca pot beneficia de informatii despre locatia clientului, oferindu-i astfel oportunitati de interes (fie ele servicii sau produse) in zona apropiata. De multe ori clientii vor cauta aceste oferte voluntar, dar o alta parte semnificativa provine din integrarea lor inteligenta in diverse aplicatii. De exemplu, ne putem imagina cum un joc de succes despre alimente ar putea da client-ului reclame personalizate pentru restaurante din zona.

 

3. Automatizearea marketing-ului (13%)
Se refera la dezvoltarea software-ului prin care un departament de marketing sa poata face marketing dinamic pe mai multe platforme online simultan. De exemplu, ar putea fi un algoritm care stie sa extraga o varianta scurta a povestii pentru un share pe Facebook, si una si mai scurta pentru unul pe Twitter, fara sa fie nevoie de interventie umana. In fond, astfel de software reprezinta o investitie facuta pentru a scadea timpul si efortul necesar pentru a propaga continutul de interes.

 

 
2. Big data (17%)
In general, big data in marketing se refera la colectionarea unei cantitati impresionate de informatii despre clienti (ce au cumparat in trecut, ce locuri viziteaza atat fizic cat si digital, si multe altele), pentru a putea analiza comportamentul clientului si a estima ce fel de produse este cel mai probabil sa achizitioneze. De asemenea, la nivel macro, se poate estima si comportamentul pietei. Algoritmii prin care se realizeaza astfel de analize fac parte din sfera inteligentei artificiale, iar corelatiile gasite pot fi surprinzatoare.

O poveste amuzanta despre big data este una in care o tanara fata mergea frecvent la acelasi magazin, si avea un anumit stil de alimentatie. La un moment dat, si-a schimbat alimentatia (poate involuntar), iar magazinul a inceput sa-i trimita acasa oferte pentru produse pentru copii. De ce? Un algoritm de big data gasise o corelatie intre acea schimbare si femeile insarcinate. Tatal fetei s-a dus la magazin sa faca o plangere, considerand ofertele ca fiind nepotrivite, dar ulterior fata i-a marturisit ca intr-adevar devenise insarcinata.

 

 
1. Content marketing (22%)
Content marketing-ul incearca sa livreze potentialilor clienti un flux constant de informatii utile, valoroase, si se integreaza in multe din partile unei strategii de ansamblu pentru marketing-ul unui produs. De exemplu, acest gen de marketing poate face parte din strategia de social media marketing, de SEO, de PR, PPC (pay-per-click), si altele. Ideea de baza este ca metoda de reclama poate fi obiectul interesului in sine. Aplicarea acestei strategii a avut o crestere exploziva impreuna cu cea a lumii digitale in general, si nu este deloc surprinzator ca se afla pe locul #1.

Ce parere aveti? Ce fel de marketing considerati ca va avea cel mai mare efect in acest an? Va asteptam in comentarii!

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *